Διάφανοι Ορθοδοντικοί νάρθηκες

Η μέθοδος αυτή είναι για επιλεγμένες περιπτώσεις, που ο ορθοδοντικός σας θα κρίνει εάν είναι εφαρμόσιμη σε σας και αποτελεί μία εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να βάλουν σιδεράκια.

Ο ασθενής κατά την διάρκεια της θεραπείας φοράει μια σειρά από διαφανείς νάρθηκες, οι οποίοι φτιάχνονται ειδικά για αυτόν, μετακινούν τα δόντια και προσφέρουν άριστη αισθητική καθώς δεν φαίνονται όταν τα φοράει κάποιος.

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής αυτής, πέρα από του αισθητικού μηχανισμού είναι ότι ο ασθενής προσαρμόζεται πιο εύκολα στο καινούργιο στοματικό περιβάλλον σε σχέση με τα συμβατικά σιδεράκια και επίσης διευκολύνεται η στοματική υγιεινή κατά τη διάρκεια της θεραπείας αφού οι νάρθηκες αυτοί βγαίνουν και μπορεί ο ασθενής να βουρτσίσει τα δόντια του καλύτερα. Επίσης, ο ασθενής μπορεί να δει από την αρχή της θεραπείας το τελικό αποτέλεσμα του σε τρισδιάστατη (3-D) απεικόνιση. Για την τεχνική αυτή χρειάζεται μια εξαιρετικά απαιτητική χάραξη σχεδίου θεραπείας αφού απαιτεί προγραμματισμό 100% της θεραπείας πριν την έναρξη της ακόμη και για ένα άριστα ειδικευμένο ορθοδοντικό.

Ο συνωστισμός και η κακή σύγκλειση των δοντιών μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη μάσηση και να ανοίξουν το δρόμο στην περιοδοντίτιδα, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων.

Ίσια δόντια λοιπόν σημαίνουν και καλύτερη υγεία!

Πολλοί άνθρωποι όμως δεν επιθυμούν να φορέσουν συμβατικούς ορθοδοντικούς μηχανισμούς (σιδεράκια), άλλοτε διότι είναι ιδιαίτερα εμφανείς και άλλοτε διότι αισθάνονται ότι τους δεσμεύουν.

Στις περιπτώσεις αυτές, μία αποτελεσματική εναλλακτική λύση είναι διαφανείς, αφαιρούμενοι νάρθηκες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για λίγες ημέρες και ύστερα αντικαθίστανται.

Η Δρ. Κατερίνα Δούμα-Μιχελάκη, DDS, PhD, ειδική Ορθοδοντικός Παιδιών & Ενηλίκων και γενική γραμματεας της Εταιρείας μας, απαντά στα πιο συνηθισμένα ερωτήματα για τους νάρθηκες αυτούς.

Είναι μία σειρά από «μεμβράνες» που κατασκευάζονται για κάθε ασθενή ξεχωριστά και ισιώνουν σταδιακά τα δόντια, χωρίς να χρειάζονται σιδεράκια και σύρματα. Οι μεμβράνες αυτές αποτελούνται από ένα ειδικό, εύκαμπτο πλαστικό που διαμορφώνεται στο σχήμα των δοντιών του ασθενούς. Για τη δημιουργία τους, ο ορθοδοντικός στέλνει στην κατασκευάστρια εταιρεία ένα ολόγραμμα των δοντιών ή ένα ειδικό εκμαγείο, το οποίο ψηφιοποιείται και ο ορθοδοντικός αρχίζει να το επεξεργάζεται. Όταν ο γιατρός ολοκληρώσει τις θεραπευτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν, δημιουργείται μέσω προηγμένης τρισδιάστατης τεχνολογίας μία αριθμημένη σειρά από νάρθηκες. Ο ασθενής φορά έναν-έναν τους νάρθηκες με τη σειρά. Κάθε νάρθηκας πρέπει να χρησιμοποιείται για περίπου μία εβδομάδα και ύστερα να αντικαθίσταται από τον επόμενο.

Οι νάρθηκες μετακινούν χιλιοστό-χιλιοστό τα δόντια, μέσω πιέσεων που ασκούν σε συγκεκριμένα τμήματά τους. Τα σημεία πίεσης δεν είναι τα ίδια σε όλη τη σειρά των μηχανισμών, αλλά μεταβάλλονται σταδιακά ούτως ώστε να ωθήσουν προοδευτικά τα δόντια στην επιθυμητή θέση.

Η ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες έχει ένα πολύ χαμηλό επίπεδο δυνάμεων, άρα η οποιαδήποτε ενόχληση περιορίζεται στο ελάχιστο. Αν χρειαστεί, τις πρώτες 24-48 ώρες μπορεί κάποιος να πάρει ένα απλό παυσίπονο, αλλά τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη.

Επειδή οι νάρθηκες είναι αφαιρούμενοι, μπορεί κανείς να τους βγάλει για να φάει ή για να βουρτσίσει τα δόντια του. Τις υπόλοιπες ώρες της μέρας και της νύχτας όμως καλό είναι να τους φοράει, ειδάλλως θα υπάρξει καθυστέρηση της ορθοδοντικής θεραπείας.

Συνήθως κάθε 4-6 εβδομάδες, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της θεραπείας και το πόσο εκτεταμένη είναι.

Συνήθως ναι, αλλά εξαρτάται από το πόσο είχε αποδώσει η προηγούμενη θεραπεία και τι πρόβλημα υπάρχει τώρα.

Οι διαφανείς αφαιρούμενοι νάρθηκες συνήθως είναι κατάλληλοι για τη διόρθωση του συνωστισμού των δοντιών σε εφήβους και ενήλικες. Ωστόσο όταν υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα σύγκλεισης των δοντιών μπορεί να απαιτηθούν συμβατικά σιδεράκια, τα οποία φυσικά και μπορεί να είναι διαφανή ή «αόρατα» (τοποθετούνται στην εσωτερική πλευρά των δοντιών). Η αξιολόγηση από τον ορθοδοντικό μπορεί να δείξει αν ένα άτομο είναι κατάλληλος υποψήφιος ή όχι.

Επειδή οι νάρθηκες είναι αφαιρούμενοι, δεν υπάρχουν περιορισμοί στο θέμα της διατροφής. Ωστόσο πρέπει να αποφεύγονται οι τσίχλες γιατί κολλούν πάνω στους νάρθηκες και το κάπνισμα γιατί θα τους αποχρωματίσει, οπότε θα πάψουν να είναι διαφανείς. Επίσης, ουσίες έντονα χρωστικές (όπως το κόκκινο κρασί) μπορεί επίσης να προκαλέσουν δυσχρωμίες.

Εξαρτάται από τη διάρκεια της χρήσης του πριν από την απώλεια. Αν ο ασθενής τον έχει φορέσει αρκετό καιρό, μπορεί ο ορθοδοντικός να συστήσει χρήση του επόμενου στη σειρά. Διαφορετικά, μπορεί να χρειασθεί να παραγγείλετε νέο νάρθηκα. Σε τέτοια περίπτωση, θα φοράτε τον προηγούμενο έως ότου έρθει ο νέος.

Η επίδραση στην ομιλία είναι ελάχιστη και παροδική. Οι περισσότεροι άνθρωποι τους συνηθίζουν μέσα σε μία-δύο μέρες και η ομιλία τους αποκαθίσταται πλήρως.

Και βέβαια όχι. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε διάφορες κατασκευαστικές εταιρείες που επηρεάζει σημαντικά το κόστος. Υπάρχουν εταιρείες των οποίων οι νάρθηκες μπορούν να θεραπεύσουν σε άριστο βαθμό ακόμα και πιο έντονα προβλήματα, και άλλες που μέχρι στιγμής έχουν αποτελέσματα σε πιο ήπια περιστατικά. Το κόστος λοιπόν διαμορφώνεται ανάλογα.

Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες κερδίζει συνέχεια έδαφος, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά, η γνώση του ειδικού ορθοδοντικού είναι αυτή που θα κάνει την διαφορά. Η τεχνολογία είναι εργαλείο της γνώσης και όχι υποκατάστατο. Ο ορθοδοντικός είναι ο μόνος υπεύθυνος για το αποτέλεσμα στον ασθενή του. Ακόμα και στα πιο προηγμένα συστήματα, ο γιατρός οδηγεί το σύστημα στις μετακινήσεις. Είναι ο μόνος που γνωρίζει σε βάθος αν ό,τι βλέπουμε ψηφιακά, μπορεί να επιτευχθεί στην πραγματικότητα.

Η άριστη σχέση μεταξύ των ειδικών και των ασθενών, με απόλυτο σεβασμό στις βιολογικές διαδικασίες, είναι το κλειδί της επιτυχίας σε κάθε θεραπευτική προσέγγιση, και βέβαια και στον νέο συναρπαστικό κόσμο της ψηφιακής ορθοδοντικής.

invisalign-clear-aligner.jpg
custom_art15.jpg
elGreek